BUČKE
Zelen sadež, ki koristi prebavi
Delujejo protivnetno, telo čistijo strupov, nižajo nivo slabega holesterola in dvigajo energijo: bučke so super poletna hrana, zdaj je njihov čas, najejte se jih.
Odpri galerijo
Prijeten okus, mehka lupina, kremno in sočno meso: bučke spadajo med najbolj hvaležna poletna živila, pripravimo jih lahko na desetine načinov, obenem pa telo z njimi preskrbimo z minerali in vitamini. Ste vedeli, da so botanično gledano sadeži?
Kupimo jih lahko tako rekoč vse leto, a vsekakor so najbolj okusne in hranil polne zdaj, ko je njihov čas. Veliko vrst, barv in oblik poznamo, pri nas najpogosteje uporabljamo temno ali svetlo zelene podolgovate. Lahko so čisto majhne, zrastejo pa lahko do velikosti kija za bejzbol, najboljše, pravijo poznavalci, so 15 centimetrov dolge. Poleg ploda lahko jemo tudi njihov cvet.
Vsebujejo kalij, kalcij, mangan, magnezij, fosfor, baker, folno kislino, vitamine B2, C in A. Zaradi hranil in vlaknin pospešujejo izločanje vode ter škodljivih snovi iz telesa, ugodno vplivajo na prebavo, preprečujejo zaprtje in črevesje čistijo strupov – visok vnos prehranskih vlaknin namreč pozitivno vpliva na črevesje. Ker se večina hranil, tudi pomembni antioksidanti, skriva v lupini, jih ne lupite, le dobro jih operite, da boste povsem mirni, pa kupite ekološko pridelane.
Izboljšujejo koncentracijo, umirjajo živce, krepijo srce in delujejo protivnetno. Po nekaterih podatkih naj bi bučke blažile težave z astmo, super so tudi za tiste, ki bi radi shujšali oziroma obdržali vitko linijo, saj vsebujejo veliko vode in le malo kalorij.
Spojine v njih varujejo zdravje srčno-žilnega sistema, nižajo holesterol in s tem tveganje nastanka ateroskleroze, srčne in možganske kapi. Magnezij skupaj s kalijem sodeluje pri nadzoru krvnega tlaka. Telesu pomagajo pri obrambi pred virusi. Raziskave kažejo, da hranila v bučkah pomagajo blažiti simptome povečane prostate. Ker imajo veliko mangana, uživanje bučk ugodno vpliva na vse telesne funkcije. Pospešuje metabolizem, spodbuja libido pa še koža nam bo hvaležna, bolj mehka bo in sijoča: če imate suho kožo, na očiščeno položite rezine bučk ter pustite dvajset minut.
Zlasti prijajo v poletni vročini, saj so lahka hrana, polne vode in bodo razgreto telo lepo ohladile. Ker vsebujejo tudi pektin, so preventiva pred diabetesom, regulirajo raven inzulina v krvi. Pa vendar previdnost pri njihovem uživanju ne bo odveč – vsebujejo oksalate, zato niso priporočljive za tiste, ki imajo težave z ledvicami ali žolčnikom.
Kupimo jih lahko tako rekoč vse leto, a vsekakor so najbolj okusne in hranil polne zdaj, ko je njihov čas. Veliko vrst, barv in oblik poznamo, pri nas najpogosteje uporabljamo temno ali svetlo zelene podolgovate. Lahko so čisto majhne, zrastejo pa lahko do velikosti kija za bejzbol, najboljše, pravijo poznavalci, so 15 centimetrov dolge. Poleg ploda lahko jemo tudi njihov cvet.
Vsebujejo kalij, kalcij, mangan, magnezij, fosfor, baker, folno kislino, vitamine B2, C in A. Zaradi hranil in vlaknin pospešujejo izločanje vode ter škodljivih snovi iz telesa, ugodno vplivajo na prebavo, preprečujejo zaprtje in črevesje čistijo strupov – visok vnos prehranskih vlaknin namreč pozitivno vpliva na črevesje. Ker se večina hranil, tudi pomembni antioksidanti, skriva v lupini, jih ne lupite, le dobro jih operite, da boste povsem mirni, pa kupite ekološko pridelane.
Izboljšujejo koncentracijo, umirjajo živce, krepijo srce in delujejo protivnetno. Po nekaterih podatkih naj bi bučke blažile težave z astmo, super so tudi za tiste, ki bi radi shujšali oziroma obdržali vitko linijo, saj vsebujejo veliko vode in le malo kalorij.
Spojine v njih varujejo zdravje srčno-žilnega sistema, nižajo holesterol in s tem tveganje nastanka ateroskleroze, srčne in možganske kapi. Magnezij skupaj s kalijem sodeluje pri nadzoru krvnega tlaka. Telesu pomagajo pri obrambi pred virusi. Raziskave kažejo, da hranila v bučkah pomagajo blažiti simptome povečane prostate. Ker imajo veliko mangana, uživanje bučk ugodno vpliva na vse telesne funkcije. Pospešuje metabolizem, spodbuja libido pa še koža nam bo hvaležna, bolj mehka bo in sijoča: če imate suho kožo, na očiščeno položite rezine bučk ter pustite dvajset minut.
Ker so nizkokalorične, z njimi lahko tudi hujšamo.
Zlasti prijajo v poletni vročini, saj so lahka hrana, polne vode in bodo razgreto telo lepo ohladile. Ker vsebujejo tudi pektin, so preventiva pred diabetesom, regulirajo raven inzulina v krvi. Pa vendar previdnost pri njihovem uživanju ne bo odveč – vsebujejo oksalate, zato niso priporočljive za tiste, ki imajo težave z ledvicami ali žolčnikom.