Naravno barvanje pirhov: zeleno, modro in pastelno
Barvajte z borovnicami.
Odpri galerijo
Saj vemo, kaj se vam mota po glavi: to je pa drago, si mislite, kajne? Naj vas potolažimo: 500-gramski paket zamrznjenih borovnic dobimo že za dva do tri evre, iz njega pa bomo naredili kar tri litrske kozarce barvila oziroma 12 pirhov hkrati. Še bolje bo, če kozarec barvila uporabimo večkrat (le prej se bo treba lotiti barvanja), ostale borovnice pa pojemo. Po treh urah namakanja jajc že dobimo pirhe v svetlejših modrih odtenkih, po 12 urah pa so zelo temni.
Sestavine za litrski kozarec (vanj spravimo 4 jajca):
• skodelica zamrznjenih borovnic
• skodelica vode
• 2 žlici alkoholnega kisa
• ohlajena razbeljena jajca ali kupljena jajca z belo lupino (preberite, kako jih razbelimo sami)
1. Borovnice stresemo v blender in zelo dobro zmeljemo v čim bolj homogeno tekočino, ki jo nato temeljito precedimo skozi gosto cedilo.
2. Jajca po želji okrasimo s travicami in cvetjem ter oblečemo v najlonske nogavice, nato jih previdno preložimo v kozarec, zalijemo s tekočino in po potrebi dolijemo malce vode, da so zares pokrita.
3. Kozarec postavimo na hladno. Po treh urah že dobimo pirhe v svetlejših modrih odtenkih, po 12 urah pa so zelo temni.
Namig: Za mersko enoto smo imeli skodelico, v katero gre 2,5 dl tekočine.
Zeleno kot polja čemaža
Človeška domišljija ne pozna meja, kar zagotovo velja tudi pri krašenju jajc za velikonočne praznike. Razmeroma majhna in obla površina jajca postane slikarsko platno tako domačih gospodinj kot skoraj poklicnih izdelovalcev pirhov. Tako kot v vsakdanjem življenju radi sledimo geslu nazaj k naravi, lahko svojo ustvarjalnost v tem duhu sprostimo tudi pri krašenju jajc. Presenetimo lahko s čemažem.
2. Pustimo stati štiri ure, za tem čemaž kuhamo 30 minut in pustimo, da se ohladi.
3. V ohlajenem barvilu že kuhana, a še vroča jajca namakamo 30 minut.
4. Namesto čemaža lahko za zeleno barvo jajc uporabimo koprive ali špinačo. A slednja po naših izkušnjah ne obrodi dobrih rezultatov. Pazite na pekoče koprive, zato uporabite rokavice, ko jih boste trgali.
5. Ko bodo pirhi pripravljeni, jih lahko okrasite še z rafijo, ki jo povežete okrog jajca. Skledo s pirhi okrasite z listi čemaža.
Naravno je tudi pastelno modro
Na povsem naraven način lahko pobarvate pirhe tudi v pastelne barve, pri čemer bodo jajca takšna kot na fotografiji.
Neverjetne odtenke modrine dosežemo z barvanjem belih jajc v rdečem zelju. Prav zares! Brez skrbi, vemo, da se bela jajca pri nas težko dobi. A razbarvamo jih lahko na povsem naraven način. Čudovite modre odtenke boste dosegli tudi z uporabo običajnih kokošjih jajc, za tiste prave pastele pa vam priporočamo bela.
Sestavine
• 500 g nastrganega rdečega zelja
• 1 liter vode
• jajca
Priprava
1. Rdeče zelje nastrgamo ali drobno narežemo in ga 40 minut kuhamo v litru vode.
2. Zelje pustimo v loncu, da se ohladi, nato ga precedimo.
3. V tekočino dodamo že skuhana jajca, a jih za različno močne odtenke namakamo različno dolgo. Spremljajte, kdaj bodo jajca dosegla želene odtenke, in jih sproti pobirajte iz tekočine. V dveh urah bodo že zelo potemnela.
Opomba: Če boste z zeljem barvali običajna jajca, modri tekočini dodajte še dve žlici kisa.
www.odprtakuhinja.si
Sestavine za litrski kozarec (vanj spravimo 4 jajca):
• skodelica zamrznjenih borovnic
• skodelica vode
• 2 žlici alkoholnega kisa
• ohlajena razbeljena jajca ali kupljena jajca z belo lupino (preberite, kako jih razbelimo sami)
Priprava
1. Borovnice stresemo v blender in zelo dobro zmeljemo v čim bolj homogeno tekočino, ki jo nato temeljito precedimo skozi gosto cedilo.
2. Jajca po želji okrasimo s travicami in cvetjem ter oblečemo v najlonske nogavice, nato jih previdno preložimo v kozarec, zalijemo s tekočino in po potrebi dolijemo malce vode, da so zares pokrita.
3. Kozarec postavimo na hladno. Po treh urah že dobimo pirhe v svetlejših modrih odtenkih, po 12 urah pa so zelo temni.
Namig: Za mersko enoto smo imeli skodelico, v katero gre 2,5 dl tekočine.
Zeleno kot polja čemaža
Človeška domišljija ne pozna meja, kar zagotovo velja tudi pri krašenju jajc za velikonočne praznike. Razmeroma majhna in obla površina jajca postane slikarsko platno tako domačih gospodinj kot skoraj poklicnih izdelovalcev pirhov. Tako kot v vsakdanjem življenju radi sledimo geslu nazaj k naravi, lahko svojo ustvarjalnost v tem duhu sprostimo tudi pri krašenju jajc. Presenetimo lahko s čemažem.
1. Čemaž, ki je že pogledal iz zemlje, narežemo na drobno in nanj zlijemo toliko vode, da ga pokrije.
2. Pustimo stati štiri ure, za tem čemaž kuhamo 30 minut in pustimo, da se ohladi.
3. V ohlajenem barvilu že kuhana, a še vroča jajca namakamo 30 minut.
4. Namesto čemaža lahko za zeleno barvo jajc uporabimo koprive ali špinačo. A slednja po naših izkušnjah ne obrodi dobrih rezultatov. Pazite na pekoče koprive, zato uporabite rokavice, ko jih boste trgali.
5. Ko bodo pirhi pripravljeni, jih lahko okrasite še z rafijo, ki jo povežete okrog jajca. Skledo s pirhi okrasite z listi čemaža.
Naravno je tudi pastelno modro
Na povsem naraven način lahko pobarvate pirhe tudi v pastelne barve, pri čemer bodo jajca takšna kot na fotografiji.
Neverjetne odtenke modrine dosežemo z barvanjem belih jajc v rdečem zelju. Prav zares! Brez skrbi, vemo, da se bela jajca pri nas težko dobi. A razbarvamo jih lahko na povsem naraven način. Čudovite modre odtenke boste dosegli tudi z uporabo običajnih kokošjih jajc, za tiste prave pastele pa vam priporočamo bela.
Sestavine
• 500 g nastrganega rdečega zelja
• 1 liter vode
• jajca
Priprava
1. Rdeče zelje nastrgamo ali drobno narežemo in ga 40 minut kuhamo v litru vode.
2. Zelje pustimo v loncu, da se ohladi, nato ga precedimo.
3. V tekočino dodamo že skuhana jajca, a jih za različno močne odtenke namakamo različno dolgo. Spremljajte, kdaj bodo jajca dosegla želene odtenke, in jih sproti pobirajte iz tekočine. V dveh urah bodo že zelo potemnela.
Opomba: Če boste z zeljem barvali običajna jajca, modri tekočini dodajte še dve žlici kisa.
www.odprtakuhinja.si