Takšnih drugje ne pečejo
Kaj je najbolj pomembno, ko se v teh decembrskih dneh lotimo peke kraljice slovenskih praznikov? »Pri peki potice je dobro, da so vse sestavine sobne temperature. Potrudite se tudi pri nakupu sestavin, kajti tudi moka iz slovenskega mlina da potici tisti pravi okus. Prav tako je pomembno, da so tudi vse druge sestavine slovenske, torej lokalne,« uvodoma pojasni Simona Kejžar z bohinjske sirarske ekološke kmetije Tonejovc.
Te dni naša sogovornica iz hišnega ekološkega masla, mleka in drugih skrbno izbranih sestavin že pospešeno peče praznične dobrote, med katerimi bodo tudi potice: orehova, pehtranova, lešnikova, makova in potratna. Prva med naštetimi, orehova, pa je vključena v blagovno znamko Bohinjsko/From Bohinj in je prav posebna, kajti Simona vanjo doda sestavino, tako zelo značilno za Bohinjski kot.
»Koliko moke iz koruze trdinke dodam v belo moko, ne morem natančno povedati, kajti testo za potico pripravljam po občutku in brez uporabe tehtnice. Lahko pa okvirno rečem, da v kilogram bele moke dodam približno 300 gramov moke iz koruze trdinke. Ta mora biti fino mleta, torej ne takšna kot tista, iz katere pripravimo žgance,« pojasni Simona in spotoma omeni še eno značilno jed, ki na bohinjskih domačijah in v nekaterih gostilnah, gorskih kočah in pastirskih stanovih še danes nastaja iz moke koruze trdinke.
Ta koruza ima temnejša pisana, rdečkasta in že skorajda rjavkasta zrna, zato žganci iz nje niso tako živahno rumeni kot tisti, pripravljeni iz klasične koruzne moke. Trdinkini žganci po videzu morda bolj spominjajo na ajdove. Žgance iz moke trdinke pripravljajo tudi na domačiji pr' Andrejco na Stari Fužini. Na tej domačiji trdinkina zrna tudi zmeljejo, kajti v hiši je 140 let star mlin na vodo, ki je po dostopnih podatkih edini delujoči mlin na vodni pogon v tem delu Slovenije.
Zakonca Zupanc, Maja in Toni, ki vodita domačijo pr' Andrejco, vrata starega mlina z veseljem odpreta za obiskovalce, ki prihod pravočasno najavijo. In če se dogovorite, vam Maja skuha še imenitne žgance iz moke koruze trdinke, ki jo zmeljejo v domačem mlinu. Morda še to: zakonca Zupanc sta na domačiji uredila tudi apartma, ki je unikaten predvsem zato, ker pot do njega vodi skozi stari mlin in točno tako, Old Mill House, zveni ime te prikupne bohinjske domačije po angleško.