PRED UKC LJUBLJANA

V sedmih urah spekli 700 brezplačnih pic

Slovenski picopeki so jih včeraj pred ljubljanskim kliničnim centrom pripravljali za zaposlene. Zamesili so 250 kilogramov testa in porabili 60 kilogramov mocarele.
Fotografija: Večinoma so pekli margerite, se je pa zraven znašla še kakšna drugačna. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Večinoma so pekli margerite, se je pa zraven znašla še kakšna drugačna. FOTO: Marko Feist

»Že pred približno dvema letoma sem začel razmišljati o dobrodelni peki pic, ki bi bile namenjene ali brezdomcem ali zdravstvenim delavcem. Nedavno sem poslušal eno od medicinskih sester, ki je pripovedovala o tem, da dlje ni videla svojcev, saj je želela ostati zdrava. Takrat ni bilo več dvoma o tem, da bomo pekli brezplačne pice za zdravstvene delavce.« Takole nam je včeraj dopoldne, prav na svetovni dan pice, pripovedoval Aleš Rekar, vodja sekcije picopekov, ki deluje pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Stali smo na ploščadi pred kliničnim centrom, kjer so picopeki že dan prej razpeli šotor, vanj pa postavili tri peči. V sedmih urah so za zaposlene v naši največji bolnišnici spekli 700 brezplačnih pic.

»V teh trenutkih nam to res veliko pomeni,« so dejale zaposlene. FOTO: Marko Feist
»V teh trenutkih nam to res veliko pomeni,« so dejale zaposlene. FOTO: Marko Feist
»Ena od peči, v katerih danes pečemo pice, je društvena. Drugo smo si sposodili v Miklavžu na Dravskem polju, tretjo pa je posodil Ace Spasovski iz Bowling kluba 300, ki je danes tudi z nami in peče pice,« je opisal Rekar in nanizal še te številke: »Zamesili smo 250 kilogramov testa, za pice pa bomo porabili 15 kilogramov šunke, 10 kilogramov gobic in 60 kilogramov mocarele.« Kot je poudaril, dobrodelnega dogodka seveda ne bi bilo, če jim na pomoč ne bi priskočili številni sponzorji – tudi denimo italijanski proizvajalec paradižnikove mezge Mutti, podjetje Magistrat, Man Slovenija in Špan z Brezovice, kot tudi picerija Peruzza, v kateri je zaposlen vodja slovenske sekcije picopekov.

No, picerija Peruzza pa ni pomagala le s sredstvi, temveč tudi z delom, kajti poleg Aleša Rekarja sta včeraj pred kliničnim centrom pice pekla še Amer Fifa, pri razdeljevanju pa je pomagal tudi Matic Struna, lastnik ljubljanske Peruzze. »V naši piceriji pice trenutno dostavljamo in jih pečemo za prevzem. Kar opažamo v tem obdobju, je to, da imamo veliko novih strank, ki pice naročajo tudi po tem, ko našo ponudbo vidijo na facebooku ali instagramu,« je dejal Struna.



Poleg omenjenih so včeraj sodelovali še štirje slovenski picopeki: Boštjan Dolinšek iz ljubljanske picerije Etna, Luka Genac iz restavracije Pri dveh cesarjih, Marko Podlesnik iz Kratochwilla in Ace Spasovski iz kamniške picerije Pri cesarju.

Idejni oče dobrodelne akcije Aleš Rekar. FOTO: Marko Feist
Idejni oče dobrodelne akcije Aleš Rekar. FOTO: Marko Feist
Boštjan Dolinšek, ki je pice prvič pekel v dobrodelnem ritmu, je takole opisal občutke, ki so ga prevevali med sedemurnim delom v šotoru pred kliničnim centrom: »Danes bomo vsi naredili nekaj dobrega, kar je odlično. Poleg tega smo se po dolgem času videli, kar je v teh časih še kako pomembno. Veseli nas, da bomo zaposlenim v kliničnem centru dali dodatno motivacijo, in to je največ, kar lahko storimo zanje.«

Ob tej misli so prikimale tudi zaposlene na nuklearni medicini in na pulmo oddelku, ki so med odmorom prišle po pice za svoje oddelke: »Zelo smo veseli, da so se slovenski picopeki na tako lep način spomnili na nas.« Slovenski picopeki sicer niso prvi, ki so s premično kuhinjo prišli pred ljubljanski klinični center. Nekaj podobnega je s svojo kuharsko ekipo konec lanskega leta storil tudi Momčilo Jorgaćević - Momo, ki se je odločil, da zdravstvenim delavcem pokaže solidarnost in podporo tako, da jim en dan peče brezplačne pleskavice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije