50 najljubših kosil (FOTO)
Na vprašanje, koliko receptov zajema nova knjiga Evo ti kosilo, Sašo in Neža Šketa malo postaneta, nato pojasnita: »Saj jih nisva niti štela. Verjetno okoli petdeset.« Kot pravita, so to njuni najljubši recepti za kosila – tista, ki si jih pripravimo med tednom, ko za kuhanje skorajda ni časa, hkrati pa so tu tudi takšna, ki si jih omislimo, ko na praznovanje ali kar tako povabimo večjo družbo.
In to ni vse: zraven sta dodala še takšna, ki zaznamujejo njune nedelje, torej trenutke, ko je za ustvarjanje v kuhinji nekoliko več časa kot druge dni. In kaj je rdeča nit njunih kosil? Neža Šketa pojasni, da je v knjigo zajeta široka paleta receptov, ki jih povezuje eno – to, da so sestavine lahko dostopne v slovenskih trgovinah. Takšen je tudi recept za afriško juho z arašidi in špinačo, katere ime morda res zveni bolj nevsakdanje, a so v jed vmešane sestavine, ki jih bržčas že imate v svoji shrambi oziroma jih zlahka najdete v bližnji trgovini.
»Med konci tedna kosilu dodamo tudi kakšne prigrizke in sladice, zato je tudi to zajeto v novi knjigo,« pojasnita zakonca, ki smo ju nedavno obiskali v njunem novem studiu. Še pred kratkim sta delala v prostornem studiu sredi Ljubljane, v zadnjih mesecih pa sta kulinarično ustvarjanje pomaknila bolj na obrobje, torej v sosednjo občino.
Njun novi studio je simpatično in domačno zasnovan, tako da sploh ne preseneti, ko Sašo Šketa pravi, da z Nežo že razmišljata o tem, da bi tu pripravljala tudi kulinarična druženja in kuharske tečaje. Samo še čas za tovrstno ustvarjanje si morata najti, pa bo. In časa za kaj drugega kot snovanje receptov v njunem življenju ni veliko, saj zares veliko kuhata in na različne načine opisujeta in zapisujeta recepte – tako klasične, povedane v besedi in fotografiji, kot tudi tiste, podčrtane z videozapisom. V studiu pripravita skoraj 500 receptov na leto, na njuni spletni strani jih je zbranih že okoli 1200. Pa tudi kuharskih knjig, pod katere je podpisan priljubljeni bloger Sašo Šketa, ni malo; lani sta skoraj sočasno izšli dve: ena z naslovom Dobra hitra hrana, druga pa je nosila naslov Repa in krompir.
Recepte povezuje to, da so sestavine lahko dostopne v slovenskih trgovinah.