OKUSI

Čebelji zaklad v kuhinji (RECEPTA)

V kulinariki radi in pogosto uporabljamo med, odličen okus da tudi cvetni prah. Na Čebelarski zvezi Slovenije predlagajo limonado, mi smo ga dodali rjavčkom.
Fotografija: FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
FOTO: Špela Ankele

Dvajsetega maja je svetovni dan čebel, ki smo ga tokrat praznovali četrtič. Na omenjeni dan se je leta 1734 na Breznici pri Žirovnici rodil začetnik sodobnega čebelarstva Anton Janša, zato je pred nekaj leti Čebelarska zveza Slovenije predlagala Organizaciji Združenih narodov, naj ta dan zaznamujejo na poseben način. Tako je, od leta 2018, omenjeni datum razglašen za svetovni dan čebel.

Sladek, kisel, grenek

Praznik čebel lahko imamo tudi nekaj dni pozneje, in to kar doma, saj si v domači kuhinji lahko z malo truda pripravimo nekaj, kar diši po medu in je začinjeno s cvetnim prahom.

A preden gremo k receptom, še nekaj malega o cvetnem prahu. Ste vedeli, da mu rečemo tudi osmukanec? Ta izraz so med drugim zapisali v zgibanko, ki so jo nedavno natisnili v Čebelarski zvezi Slovenije, zraven pa dodali še: »Cvetni prah –​ osmukanec je v obliki grudic različnih barv in velikosti. Barva, vonj in okus so specifični za posamezno rastlinsko vrsto, na kateri so čebele nabirale cvetni prah. Okus je lahko sladek, kisel pa tudi grenek.«
Zakaj pa ne – tudi kavico si lahko začinimo s cvetnim prahom. FOTO: Špela Ankele
Zakaj pa ne – tudi kavico si lahko začinimo s cvetnim prahom. FOTO: Špela Ankele

Kako ga shranimo?

O tem, kako shranjujemo cvetni prah, so v Čebelarski zvezi zapisali: »Svežega za daljše obdobje shranjujemo v zamrzovalniku (do tri leta), v hladilniku pa le v takšni količini, kot je porabimo tedensko (oziroma do največ šest mesecev). Posušenega skladiščimo v hladnem, temnem in suhem prostoru v dobro zaprti posodi ali kozarcu.«

Slovenski čebelarji kot dodatek vsakodnevni prehrani priporočajo približno dve žlici cvetnega prahu na odraslo osebo: »Uživamo ga lahko vse leto ali večkrat na leto s prekinitvami, neprekinjeno pa najmanj od enega do treh mesecev.« Predlagajo tudi, da posušenega vsaj dve, tri ure pred uživanjem namočimo v tekočino.

FOTO: Špela Ankele
FOTO: Špela Ankele
V Čebelarski zvezi Slovenije, ki po dostopnih podatkih združuje več kot 11.000 čebelarjev, še zapišejo, da cvetni prah lahko dodajamo različnim živilom: »Uživate ga lahko v kombinaciji z mlečnimi izdelki (jogurt, kefir, mleko ...), s sadjem (banane, hruške, marelice, jabolka, kaki ...), dodate ga lahko v sadne in zelenjavne napitke, čaje, ga primešate različnim vrstam medu ali medeni raztopini. Dodate ga lahko tudi kosmičem, pšeničnim kalčkom ali z njim enostavno posujete kakšno sladico, kot so sirovi štruklji, različni pudingi, palačinke, carski praženec ali sladoled.«

​No, cvetni prah pa se odlično ujame tudi z drugačnimi, denimo čokoladnimi sladicami, kakršni so rjavčki (brownieji), v katerih del sladkorja nadomestimo z medom. Nastane čudovit, sočen preplet čokolade in medenih okusov!

​Drugi recept, ki ga objavljamo danes, je nastal po navdihu brošure Čebelarske zveze Slovenije, in sicer za napitek z dodatkom cvetnega prahu. Mi smo se odločili, da po nasvetu kranjskega čebelarja Mitje Smrdela, ki je tudi ocenjevalec medu, cvetni prah dodamo limonadi, sladkani z medom, vmešali pa smo še malo ingverja v prahu. Tudi v tem napitku, ki ga lahko začinite po svoje ali celo namesto limone stisnete pomarančo, grenivko ali limeto, se cvetni prah odlično počuti! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije