OKUSI

Gorenjske ribe z Luko Jezerškom

Kuharski mojster je na daljavo vodil delavnico, ki se je vrtela okrog postrvi
Fotografija: Mojster je prek spleta vodil kuharsko delavnico, ki se je zavrtela okoli postrvi iz gorenjskih ribogojnic. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Mojster je prek spleta vodil kuharsko delavnico, ki se je zavrtela okoli postrvi iz gorenjskih ribogojnic. FOTO: Marko Feist

V mesecih, ko se je vse selilo na splet, so se tam odvijali tudi kuharski tečaji. Marsikje še vedno potekajo na daljavo, enega pa je te dni prek zooma vodil mojster Luka Jezeršek.

Luka Jezeršek, eden od treh sodnikov slovenskega MasterChefa Foto: Dejan Javornik
Luka Jezeršek, eden od treh sodnikov slovenskega MasterChefa Foto: Dejan Javornik

Kuharsko delavnico je pripravil BSC Kranj, spletni dogodek pa je regionalna razvojna agencija in regionalna podporna institucija za razvoj podjetništva na Gorenjskem pripravila v sklopu projekta Gorenjske ribe, ki ga delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Kot so pojasnili v BSC Kranj, so brezplačno delavnico pripravili zato, da bi javnosti predstavili recepte, v katerih lahko uporabimo ribe iz gorenjskih ribogojnic. Za takšen korak so se odločili tudi zato, ker ugotavljajo, da Gorenjci premalokrat pripravimo jedi iz postrvi, vzgojenih v najbližji ribogojnici.


Tako je Luka Jezeršek kar dva zaporedna dneva na daljavo vodil kuharska tečaja: prvi dan so pred računalnike (in za štedilnike) stopile mlade družine in na zaslonih je bilo videti, kako zelo so se zatopili v kuharsko ustvarjanje. Dan pozneje pa je bil tečaj namenjen mladim po srcu in starostnikom. Ti so nam povedali, da jih je bilo sprva kar malo strah, kako bodo ujeli vrtenje kuhalnice in pogledovanje na zaslon, kjer je vse postopke potrpežljivo pokazal mojster Jezeršek. »A bilo je odlično, res prijetno in povsem enostavno. Nisem vedela, da lahko iz postrvi doma naredim takšne dobrote,« nam je povedala ena od udeleženk in dodala, da je doslej pripravljala zgolj postrvi, povaljane v moki in ocvrte v maščobi. »A že če se odločim, da ribo filiram oziroma naročim, da to opravijo v najbližji ribogojnici, je prostora za ustvarjanje precej več. Sama se tega preprostega trika najbrž niti ne bi spomnila,« je dodala upokojenka iz Kranja.

Žepki za predjed, nato pa testenine

In kaj je tokrat pripravil Luka Jezeršek, ki ga poznamo tudi kot enega od sodnikov v slovenski različici oddaje MasterChef? Najprej so bili tu bandeljci (torej: žepki), nadevani s porom, korenčkom, kremnim sirom in postrvjo. To hitro pripravljeno, a nadvse okusno jed lahko postrežemo z jogurtovo pomako.

FOTO: Špela Ankele
FOTO: Špela Ankele

Za glavno jed pa je izbral nadevane testenine s polento, dimljeno postrvjo in pehtranom, zraven se je lepo ujela cvetačna krema, vse skupaj pa je na krožnik pospremil pečen file postrvi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije