OKUSI

Kako narediti odlične koruzne žgance z ocvirki (RECEPT)

Slovenska jed.
Fotografija: FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
FOTO: Špela Ankele

Koruza oziroma turšca je tista, ki jo zagledate v Bohinju, ko se zazrete v kakšnega od tamkajšnjih skednjev. Videli boste pisane storže, na katere so Bohinjci izjemno ponosni, saj je avtohtona trdinka postala nekakšen zaščitni znak tega dela Gorenjske. Večinoma to koruzo, o kateri so na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske pred tremi leti posneli krajši film, pridelujejo v Zgornji Bohinjski dolini. Na Bitnjah je doma vsestranska Marija Žvan, ki je sicer z Vandrovčeve kmetije iz Bohinjske Bistrice. Ni samo spretna kuharica, temveč nadvse uživa pri ustvarjanju z domačo ovčjo volno, iz katere plete raznovrstne izdelke. Marija je tudi certificirana lokalna in regionalna vodnica na območju Julijskih Alp, o kateri so v Bohinju zapisali: »Ustvarjalna, zvedava in zgovorna gospa, ob kateri vam zagotovo ne bo dolgčas.« Na našo željo je v roke vzela moko koruze trdinke. Trdinkina moka v preteklosti ni bila toliko cenjena, iz nje so delali predvsem žgance ali močnik, danes pa je tako redka, da jo Bohinjci uporabljajo bolj za priboljške – fino mleta trdinkina moka je, denimo, vmešana tudi v potico, ki nosi oznako Bohinjsko/From Bohinj, iz nje pripravimo kruh in sladice, kot tudi koruzno zlivanko z marmelado in puding. »Trdinkina moka ne sme manjkati niti pri pripravi bohinjske postrvi,« še enega v vrsti receptov naniza Žvanova. Kot iz drugih koruznih mok tudi iz te lahko naredimo izvrstne žgance in naša sogovornica je za Okuse zapisala, kako jih pripravi ona. Še to: če trdinkine moke nimate, jo lahko nadomestite z navadno koruzno – barva in okus bosta sicer drugačna, vseeno pa bo jed odlična, poceni in domača!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije