ŽELODČNE TEŽAVE
Mrzla pijača draži želodec
Težave z želodcem so precej pogoste, zlasti poleti; zmanjšajmo uživanje kave in tudi ledene pijače nam lahko prej škodijo, kot koristijo.
Odpri galerijo
Poletje je čas počitnikovanja v tujih, oddaljenih krajih in obdobje piknikov z izdatnejšo hrano in pijačo. Zato ne preseneča, da ima v tem času veliko ljudi težave z želodcem. Poleg tega se mikroorganizmi hitro razmnožujejo, saj jim ustrezajo tople in vlažne razmere. Ko se bakterije razmnožijo, se pojavijo črevesne težave, največkrat diareja, bruhanje in slabost. Zaradi spremembe okolja se pri ljudeh, ki so nagnjeni k zaprtju, to lahko še poslabša. »Glavni razlog prebavnih težav poleti so predvsem sprememba okolja, uživanje kontaminirane hrane in vode ter drugačne prehranjevalne navade,« pojasnjuje doc. dr. Rado Janša, dr. med., specialist interne medicine in gastroenterologije iz Medicinskega centra Barsos.
Kava je diuretik, zaradi česar lahko dodatno dehidriramo, zaradi tega pa tudi želodec ne more opravljati svoje funkcije. Hkrati kava pogosto poslabša gastritis, zlasti če jo pijemo nefiltrirano in na tešče. Kofein ustvari kislo okolje in pospeši prebavo, s tem pa nastanejo možnosti za nastanek diareje ter zgage. V poletnih mesecih je pomembno, da pijemo dovolj vode, a ne premrzle. »Hladni napitki upočasnijo prebavo in presnovo ter dražijo sluznico želodca, zato z njimi ne pretiravajmo. Kava, sladoled in hladna pijača ne škodujejo, če smo zdravi in če z njimi ne pretiravamo. Hladno vodo raje pijmo po požirkih – cel liter naenkrat na želodec ne bo ugodno deloval. Voda naj bo mlačna, ne prevroča ne premrzla,« priporoča sogovornik.
Razdražen želodecDa se ognemo težavam, je dobro ugotoviti, kaj našemu želodcu ugaja in kakšna živila ga razdražijo. Na poslabšanje pogosto neugodno vpliva sladka, prekisla ali začinjena hrana. Poslabšanje velikokrat povzročita tudi hrana in pijača, v kateri so sadne kisline koncentrirane. To so razni smutiji, sadni sokovi in druga sladka pijača. Doc. dr. Rado Janša, dr. med., svetuje, da se pred počitnikovanjem v tujih deželah pozanimamo, ali je voda pitna oziroma neoporečna, ter pazimo, kaj jemo. V potovalni lekarni imejmo pripravljena ustrezna zdravila. Zelo pomembno je temeljito in dosledno umivanje rok.
Voda naj bo mlačna
Kako kava, sladoled, ledena pijača poleti vplivajo na naš želodec, smo vprašali sogovornika: »Glavni vzrok težav zaradi presladkih, prekaloričnih ali prekislih živil je akutno kronično vnetje želodčne sluznice ali poslabšanje tega. Tovrstna živila iritirajo sluznico, saj povzročajo izločanje veliko želodčne kisline, ki je nevaren škodljiv dejavnik za vnetje sluznic. Umetna sladila za naše telo že tako in tako niso primerna, saj zaradi svoje sestave škodujejo zdravju. Zaradi nepopolne absorpcije v črevesju lahko povzročijo prebavne težave.« Kot pravi, sladoled zaradi nizke temperature načeloma ne škodi, lahko pa povzroči težave, ker vsebuje veliko sladkorja in določenih snovi, ki jih ne presnavljajo vsi, in pogosto poslabša vnetje sluznice zgornjih prebavil.
Kava je diuretik, zaradi česar lahko dodatno dehidriramo, zaradi tega pa tudi želodec ne more opravljati svoje funkcije. Hkrati kava pogosto poslabša gastritis, zlasti če jo pijemo nefiltrirano in na tešče. Kofein ustvari kislo okolje in pospeši prebavo, s tem pa nastanejo možnosti za nastanek diareje ter zgage. V poletnih mesecih je pomembno, da pijemo dovolj vode, a ne premrzle. »Hladni napitki upočasnijo prebavo in presnovo ter dražijo sluznico želodca, zato z njimi ne pretiravajmo. Kava, sladoled in hladna pijača ne škodujejo, če smo zdravi in če z njimi ne pretiravamo. Hladno vodo raje pijmo po požirkih – cel liter naenkrat na želodec ne bo ugodno deloval. Voda naj bo mlačna, ne prevroča ne premrzla,« priporoča sogovornik.
Ob bolečinah k zdravniku
Kako zdraviti razdražen želodec? Doc. dr. Rado Janša pravi, da je pomembno piti zadostno količino nesladkane vode, ki naj ne bo ledeno mrzla, in da počivamo, saj telesna aktivnost ali šport dodatno poslabšata stanje. Svetuje, da jemo počasi, se izogibamo kavi, alkoholu, kajenju in uživanju zelo predelane hrane. Priporočljivi so nesladkani čaji. »Na želodec bodo blažilno vplivali zeliščni zmerno hladni čaji, manj sadni čaji ali limonada. Če so težave hujše, se posvetujte z zdravnikom,« svetuje sogovornik. Vsekakor ga moramo obiskati tudi, kadar bolečine trajajo dlje ali so izjemno hude, saj so lahko kazalnik težav z drugimi organi. »Obisk zdravnika je nujen, kadar bljuvate kri, jo opazite v blatu in če imate trd trebuh. K zdravniku morate tudi, če bolečino v želodcu spremljajo povišana telesna temperatura, huda diareja in bruhanje,« sklene specialist.