Recept: nadevane čajote
Nadevana zelenjava v številnih izpeljankah je imenitna jed, ki jo lahko pripravimo za kosilo ali večerjo. Za nadev pogosto uporabimo mleto meso, okusno je tudi piščančje, narezano na koščke.
Zelenjavnemu nadevu dodamo stročnice, kašo ali kosmiče, da bo jed bolj nasitna in nadev kompakten. Nadevu seveda dodamo meso izdolbene zelenjave. Pazimo, da izdolbeni čolnički ne bodo pretanki, najbolje je, če so stene debele okoli centimeter.
Za 4 osebe:
4 čajote
1 čebula
3 ali 4 stroki česna
200 g mletega mesa
100 g slanine
200 parmezana
1 žlico ostre rdeče paprike
sol, poper, olje, kumina
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Čajote očistimo in po dolgem prerežemo. Odstranimo koščice, izdolbemo meso in ga pretlačimo. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo česen, in ko ta zadiši, še meso. Med mešanjem pražimo dobrih deset minut. Solimo in popramo, dodamo meso čajote, mleto papriko in kumino ter premešamo. Dušimo še deset minut oziroma toliko, da tekočina izpari. Medtem na kocke narežemo slanino in jo popečemo na olju. Poberemo jo iz maščobe, stresemo k mesu, premešamo in ohladimo. Z nadevom napolnimo polovice čajot, potresemo z naribanim parmezanom in slabe pol ure pečemo na 180 stopinjah Celzija.