Okoli Pivških jezer bo ta konec tedna dišalo (FOTO)
Letos bo prireditev potekala šestič, z vmesnim covidnim premorom, zadnja je bila leta 2019, zato se nedelje, 25. septembra, še posebno veselimo. Da bi nam bilo le še vreme naklonjeno,« je o prihajajočem koncu tedna, ki bo v okolici Pivke še posebno okusen, dejala Erika Kovačič, višja svetovalka za promocijo, turizem in splošne zadeve na Občini Pivka.
Takole je opisala kratko zgodovino kulinarične prireditve: »Prvi dogodek smo pripravili z namenom druženja prebivalcev v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera. Vse vasi, ki ležijo znotraj parka, so se predstavile s svojimi tradicionalnimi, domačimi jedmi. Dogodek je bil med tistimi, ki so ga pripravljali, in med obiskovalci izjemno lepo sprejet, naslednje leto se je pridružilo še več vasi, tudi tiste zunaj meja parka, zunaj meja občine Pivka.« Ime prireditve, Okusi Pivških jezer, se je ohranilo, čeprav bi letos dogodek lahko poimenovali kar Okusi brez meja, kajti vasem iz Pivških jezer in Brkinov se bodo pridružili še prijatelji pobratene bavarske občine Durach, ki bodo s seboj pripeljali bavarsko pivo, pa tudi prijatelji iz črnogorske občine Tivat.
»S tradicionalnimi jedmi se bodo tokrat predstavili tudi naši občani, ki prihajajo iz tujih držav, tako bomo lahko poskusili tudi kubansko, albansko, bosansko in srbsko hrano. Na stojnicah bodo lokalni ponudniki ponujali svoje pridelke in izdelke. Zelo pestro bo,« je obljubila sogovornica in dodala, da bo prireditev na ploščadi pred Krpanovim domom v Pivki, če bo deževalo, pa bodo okusi zavzeli prostore Krpanovega doma.
Prireditev bi letos lahko poimenovali kar Okusi brez meja.
In katera hrana je doma v Pivki in okolici? Preprosta – denimo krompir v zevnici, to je v kislem zelju kuhan krompir. Tu je tudi bela krompirjeva polenta, zabeljena s pršutom, ocvirki ali klobaso. »Šnite (star kruh, namočen v jajca in ocvrt) so tudi posebnost Pivških jezer, tukaj je namreč navada, da se tople šnite posuje s kristalnim sladkorjem in zalije z refoškom. Včasih so si pripravili tudi miške, štruklje in pa seveda krompirjeve slivove cmoke,« se k jedem, značilnim za Pivko in njeno okolico, ob koncu našega prijetnega pogovora ozre Erika Kovačič.