Pisani obroki za odpornost
Dober imunski sistem je eden najpomembnejših dejavnikov za ohranjanje splošnega zdravja. Zanj je treba s pravilno prehrano in vnosom dovolj hranilnih snovi v telo skrbeti vse leto, še toliko bolj pa v jesensko-zimskem obdobju, ko je zaradi številnih virusov, tudi koronavirusa, še bolj na udaru.
Vitamin C deluje antioksidativno in ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema.
Za dobro delovanje imunskega sistema je pomembna prehrana, poudarjajo prehranski strokovnjaki z nacionalnega portala o prehrani in hrani. Podpremo ga z uživanjem večjih količin čim bolj raznolike zelenjave, sadja, oreškov ter živil, bogatih z maščobnimi kislinami omega 3. Po drugi strani poskusimo omejiti količino nasičenih maščobnih kislin, saj te v telesu pospešujejo vnetne procese. Poleg makrohranil, ki vplivajo na delovanje imunskega sistema, imajo izjemno pomembno vlogo tudi številni vitamini in minerali, ki so sestavni del celic imunskega sistema in dokazano sodelujejo pri vzdrževanju zdravega imunskega sistema.
V dnevne jedilnike vključimo živila, ki vsebujejo veliko vitaminov A, D, C, E, B6, folno kislino in minerale, baker, cink, selen in železo. Posebno ugoden vpliv imajo česen, čebula, gobe šitake, oranžni pigmenti oz. karotenoidi, ki jih najdemo v korenju, bučah, sladkem krompirju, kakiju, melonah in zeleni listnati zelenjavi. Za ohranjanje dobrega imunskega sistema so odlični tudi ingver in probiotični izdelki, kot sta jogurt in kefir.
Pred okužbami nas varuje tudi D-vitamin, in ker ga v tem času ne dobimo dovolj s soncem, ga je dobro dodajati.
V teh dneh bomo največ storili za kar najboljšo obrambo našega telesa, če si bomo pripravljali pestre obroke, polne zelenjave, sploh zelja, polnozrnatih žit, stročnic, oreškov in sadja. Ob tem ne pozabimo na vnos dovolj tekočine in spanja, poleg tega si vsak dan privoščimo gibanje na svežem zraku.