OKUSI

Recept Erika Fertina: njoki s kozjo skuto

Slasten recept iz sirarne.
Fotografija: Njoki s kozjim sirom
Odpri galerijo
Njoki s kozjim sirom

Od leta 2018 je v Ratečah, vasici, stisnjeni v kranjskogorski občini tik ob slovensko-avstrijsko-italijanski tromeji, sirarna Kozji raj. »Najprej smo imeli nekaj kozic, danes jih imamo že okoli 40, od tega je 26 molznih,« za Okuse pojasni Erik Fertin, ki mu v sirarski zgodbi neprecenljivo pomoč daje mama Maja. Trenutno izdelke prodajajo na tržnici na Bledu, doma in v posameznih manjših prodajalnah, denimo v Gozdu - Martuljku, občasno tudi v Tamarju. V tej mali gorenjski sirarni simpatičnega imena izdelujejo marsikaj: navadne in sadne jogurte, sire in sirne namaze, tu pa so tudi sirotka, kefir in kozja skuta. Albuminsko kozjo skuto je Erik Fertin vključil v recept, ki ga objavljamo danes. Takšne njoke v Kozjem raju najraje postrežejo z naribanim poltrdim kozjim sirom, zraven pa dodajo nekaj domače brusnične marmelade, ki imenitno zaokroži okuse. Še to: navadni jogurt z napisom Kozji raj je na zadnjem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij prejel srebrno medaljo, to pa je Eriku Fertinu, ki je izdelke tokrat prvič poslal na ocenjevanje, dalo dodatni zagon in potrditev, da je na pravi poti, ki vodi do kakovostnih domačih izdelkov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije