OKUSNO
Recept: piščanec s čajoto
Pri lupljenju smo previdni, da se ne bomo zbodli, uporabljajmo rokavice.
Odpri galerijo
Večinoma jo kupimo v trgovini ali na tržnici. Če jo shranimo v hladno klet, bo dolgo zdržala, še posebno če jo zavijemo v časopisni papir. Lahko jo pečemo, kuhamo ali dušimo, pripravimo v juhi ali omaki, kot prilogo postrežemo k mesu, rižu, krompirju ali testeninam. Užitna je tudi koščica, ki se skriva v mesu, po okusu spominja na oreščke. Čajoto lahko uživamo svežo, presno, narezano na koščke ali tanke rezine zmešamo v solato ali jo dodamo sendviču. Okusna je v sladicah.
Za 4 osebe:
1 manjši piščanec
3 čajote
sol, poper, olje
mediteranska začimba
Očiščenega piščanca solimo in popramo, natremo z mediteransko mešanico začimb in oljem ter pustimo stati pol ure. Pečemo ga v pečici na temperaturi 200 stopinj, približno eno uro, odvisno od velikosti piščanca. Velja pravilo, da na en kilogram pečemo 45 minut. Čajoto olupimo in narežemo na rezine oziroma krhlje. Stresemo v pekač, pokapljamo z oljem in premešamo. Pečemo v pečici, dokler ne dobi zlato rjave barve, to je slabe pol ure. Spečemo jo lahko tudi na žaru ali v ponvi. Rahlo posolimo in postrežemo s piščancem.
1 manjši piščanec
3 čajote
sol, poper, olje
mediteranska začimba
Očiščenega piščanca solimo in popramo, natremo z mediteransko mešanico začimb in oljem ter pustimo stati pol ure. Pečemo ga v pečici na temperaturi 200 stopinj, približno eno uro, odvisno od velikosti piščanca. Velja pravilo, da na en kilogram pečemo 45 minut. Čajoto olupimo in narežemo na rezine oziroma krhlje. Stresemo v pekač, pokapljamo z oljem in premešamo. Pečemo v pečici, dokler ne dobi zlato rjave barve, to je slabe pol ure. Spečemo jo lahko tudi na žaru ali v ponvi. Rahlo posolimo in postrežemo s piščancem.