OKUSNO IN ZDRAVO
Super bučka za sladko in slano
Čajota spada med bučevke, a v plodu ne skriva semen, temveč koščico, ki je tudi užitna, tako kot listi, stebla, plodovi in celo korenine.
Odpri galerijo
Čajota je rastlina, ki izvira iz Srednje Amerike, potrebuje veliko sonca in vlažno zemljo, med drugim jo gojijo v Kostariki in Mehiki, uspeva pa tudi v Sloveniji – čeprav še ni ravno stalnica na naših vrtovih, se vse pogosteje znajde na jedilniku. Čajoto namreč lahko kupimo v bolje založenih trgovinah in na tržnicah, zori jeseni, v hladnem prostoru pa jo lahko hranimo nekaj mesecev. Poznamo več vrst čajote, zlasti je tržno zanimiva delitev na bodičaste in brez bodic. Slednje so bolj priljubljene, saj lahko bodičaste neprijetno poškodujejo roke, če pri lupljenju ne uporabljamo rokavic. Bolj ko je plod zrel, bolj postajajo bodice trde. Zaradi bodic ji pravijo tudi bodičevka, zaradi oblike pa zelenjavna hruška.
Večinoma iz čajote pripravljamo slane jedi, zlasti se dobro obnese v juhah, enolončnicah in prilogah ter omakah, bodisi z mesom bodisi z zelenjavo. Uporabimo jo lahko tudi pri pripravi sladkih jedi, zamenja lahko jabolka v zavitku ali piti, iz nje skuhamo okusen kompot, lahko v kombinaciji z drugim sadjem, obnese se celo v marmeladah. Če jo naribamo v jed, jo naredimo bolj sočno, podobno kot bučke. Ta trik se obnese na primer pri rižotah ali jedeh s kašami, ki so lahko po osnovnem receptu preveč suhe. Prav tako kot bučke ali jajčevce jih lahko izdolbemo, nadevamo s poljubnim nadevom in spečemo v pečici. Dodajamo jih mesnim ali žitnim polpetom pa tudi žitaricam za sladki zajtrk.
Meso čajote je bogato z vitaminom C in aminokislinami.
Čajota je bučevka, poleg plodov so užitni tudi drugi deli rastline. Ponekod uživajo tudi liste in stebla pa celo odebeljene korenine, ki jih uporabimo kot zelenjavo. Plodovi so hruškaste oblike in velikosti, tehtajo do pol kilograma. Imajo tenko lupino različnih zelenih odtenkov, nekatere sorte so rumene, medtem ko je meso svetle, nežno zelene barve. Plodove lahko kuhamo, pečemo, dušimo, dobri so ocvrti ali surovi. Meso je masleno in sočno, po teksturi med krompirjem in kumarami, nežen okus spominja na bučke s pridihom limone. V kulinariki jo uporabljamo podobno kot bučke, le da zahteva nekoliko daljši čas priprave, saj je meso bolj čvrsto. Uporabimo jo lahko tudi namesto krompirja in zimskih buč.
Večinoma iz čajote pripravljamo slane jedi, zlasti se dobro obnese v juhah, enolončnicah in prilogah ter omakah, bodisi z mesom bodisi z zelenjavo. Uporabimo jo lahko tudi pri pripravi sladkih jedi, zamenja lahko jabolka v zavitku ali piti, iz nje skuhamo okusen kompot, lahko v kombinaciji z drugim sadjem, obnese se celo v marmeladah. Če jo naribamo v jed, jo naredimo bolj sočno, podobno kot bučke. Ta trik se obnese na primer pri rižotah ali jedeh s kašami, ki so lahko po osnovnem receptu preveč suhe. Prav tako kot bučke ali jajčevce jih lahko izdolbemo, nadevamo s poljubnim nadevom in spečemo v pečici. Dodajamo jih mesnim ali žitnim polpetom pa tudi žitaricam za sladki zajtrk.