Tako zaužiti smrekovi vršički so najbolj zdravi (in kaj vse lahko iz njih nastane)
Vendar to še zdaleč ni edini način uporabe z vitaminom C bogatih poganjkov, ki med drugim krepijo odpornost in zaradi snovi v eteričnih oljih, med katerimi pri vršičkih izstopa limonen, lajšajo kašelj in spodbujajo izločanje sluzi iz dihal, piše nutriplanet.org.
Vršički so prav tako bogati z minerali, kot sta kalij in magnezij, ter vsebujejo protibakterijske snovi. Delujejo pomirjujoče, sproščujoče, zagotavljajo energijo in blažijo spomladansko utrujenost.
Zaradi karotenoidov varujejo pred kroničnimi vnetnimi boleznimi, zlasti pred boleznimi oči.
V njih je še klorofil, ta je zaslužen za prenos kisika po telesu, nevtralizira delovanje prostih radikalov, pomaga pri uravnavanju količine sladkorja v krvi in pospešuje celjenje ran.
Čeprav se največkrat uporablja smrekove vršičke, so v naravni medicini uporabni tudi vršički drugih iglavcev, zlasti bora.
Čaj iz vršičkov
Za pripravo čaja so dobri sveži ali posušeni smrekovi vršički.
Potrebujete:
- štiri žlice vršičkov
- en liter vode
Priprava:
- Vršičke prelijte z vrelo vodo in počakajte od 10 do 15 minut.
- Čaj precedite in ga po želji sladkajte z medom.
Zdravilni učinki čaja
- Pomaga pri vseh boleznih dihal in lajša kašelj.
- Krepi odpornost.
- Pomaga pri premagovanju spomladanske utrujenosti.
- Pomaga pri boleznih ledvic, blaži simptome vnetja mehurja in težav s prostato.
- Spodbuja prekrvitev.
- Spodbuja znojenje.
- Pomaga pri žolčnih kamnih in čisti kri.
Kako še lahko uporabite vršičke?
- Dokler so mehki in sveži, lahko grizljate presne. Tako boste najbolje izkoristili hranljive in zdravilne učinkovine.
- Lahko jih za okus dodate vodi.
- Iz njih lahko pripravite sirup, ki blaži dihalne težave.
- Dodate jih lahko solati.
- Iz njih lahko pripravite masažno olje: z njimi napolnite kozarec, prelijte jih z oljem (mandljevim, avokadovim ali olivnim), kozarec zaprite in pustite vsaj tri tedne, precedite in olje uporabljate za masažo.
- Z dodatkom sladkorja lahko olje postane piling. Zaradi v vršičkih prisotnih snovi, zlasti vitamina C, tako olje kot piling izjemno pozitivno vplivata na kožo.
- Sveže lahko dodate smutijem in tako povišate količino vitamina C v njih.
Iz njih lahko nastane pesto
Sestavine:
- od 150 do 200 gramov smrekovih vršičkov
- šop sveže bazilike
- 30 gramov pinjol
- pol žličke himalajske soli
- sok četrtine limone
- 30 mililitrov vode
Priprava:
Vse našteto zmešajte v sesekljalniku, da nastane homogena masa. Stresite jo v posodico in jo dobro zaprite. Pesto lahko v hladilniku hranite nekaj tednov.
Z njim bodo odlične omake za testenine, njoke, riž, dober je kot namaz na kruhu.
Če nimate pinjol, jih lahko nadomestite z drugimi oreščki.
Še opozorila
Kako varno nabirati vršičke?
- Drevesa, s katerih jih nabirate, naj bodo vsaj sto metrov oddaljena od ceste.
- Vršičke nabirajte z različnih vej in dreves, da ne bi preveč zavrli rasti smreke ali drugega iglavca, saj tam, kjer odtrgate vršiček, drevo ne raste naprej.
- Spoštujte gozdni bonton, s količino ne pretiravajte in vršičkov ne nabirajte z mladih smrečic ter smrečic, ki so posajene za pogozdovanje.
- Trgajte vršičke iz notranjosti krošnje, nabirajte jih v sončnem vremenu, takšni imajo največ arome in eteričnih olj.