RECEPT

Tina Likozar: enolončnica iz zimske zelenjave s čičeriko

Preprost recept.
Fotografija: Jed: enolončnica z zimsko zelenjavo in čičeriko 
Odpri galerijo
Jed: enolončnica z zimsko zelenjavo in čičeriko 

Tina Likozar je doma na kmetiji Likozar – ta stoji na robu gorenjske vasice Voklo, blizu Šenčurja. Kmetija, ki sta jo na noge postavila njena stara mama Milka in stari oče Anton, je imela sprva nekaj malega živine, na poljih pa so pridelovali krompir. Ko jo je prevzel Tinin oče Janez, je začel dodajati različno zelenjavo – najprej, nekako pred tridesetimi leti, kitajsko zelje, pozneje še preostale poljščine. Zdaj na Likozarjevi kmetiji raste že kakšnih 25 vrst zelenjave, največ krompirja. Da je na kmetiji vedno nova ponudba, gre malce zaslug pripisati tudi Tininemu partnerju Alešu Tavčarju, ki v Begunjah na Gorenjskem že dobro desetletje vodi Gostišče Draga. Pred kratkim je začel v steklene kozarce pakirati domače enolončnice, v katere rada zaide zelenjava s kmetije Likozar. Doma jih samo potopimo v vodno kopel ali pa jih odpremo in vsebino pogrejemo v loncu, pa je kosilo nared. A nazaj k Tini Likozar: tudi ona spretno suče kuhalnico, saj že nekaj let po starih družinskih receptih vlaga zelenjavo, ki jo trenutno na kmetiji, po spletu in v Gostišču Draga prodaja pod imenom Tinine vložnine. Za današnje Okuse je pripravila krasno zimsko enolončnico, ki ji bogat okus dajo tako raznolike gomoljnice kot skrbno odmerjene začimbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije