Tudi v vročih dneh teknejo palačinke
Otroci jih imajo radi. Kaj radi – naravnost obožujejo jih, palačinke vseh vrst in dopolnjene z različnimi, predvsem sladkimi nadevi. Največkrat sicer pripravljamo francosko različico palačink, ki v svoji debelejši varianti slišijo tudi na ime omleta. Prav nič bolj zahtevna pa ni priprava debelejše, manjše in puhaste verzije palačink, ki jim nadenemo pridevnik ameriške.
Najbolj klasični dodatek k ameriškim palačinkam je javorjev sirup.
Ko pomislim na naše klasične palačinke, se mi v mislih narišejo takšne, kakršne peče moja mama: zelo tanke, lepo zapečene in namazane z marmelado ali s čokoladnim namazom. Nadevamo jih lahko tudi s skuto in zapečemo v pečici.
A ko to jed imenujem omleta, se mi v spominu izriše babičina: pripravljala je malo debelejše, v rahlo bolj namaščeni posodi, tako da so nam otrokom ostajali mastni prsti. Na takšne omlete pa je vedno šel že skoraj pozabljen dodatek: povrhu smo posuli slabo žlico kristalnega sladkorja, čez katerega smo nakapali sok, stisnjen iz polovičke limone, in jih potem zavili v zvitek.
Palačinke in tudi omlete pa lahko zapeljemo tudi na slano stran, saj jih dopolnimo z zelenjavnimi ali mesnimi nadevi. Pred časom so bile – in morda so še danes – v Srbiji sila priljubljene palačinkarnice. Tista na dnu najbolj turistične beograjske ulice, Skadarlije, je bila še posebno znana, saj so slane palačinke znali dopolniti z najboljšimi paradižnikovimi, sirnimi in drugimi omakami, ki so eno samo palačinko spremenile v glavno jed.
Če se za hip ozremo še k ameriški verziji palačink: te praviloma pripravimo tako, da iz beljakov stepemo sneg, nato pa ga previdno vmešamo v rumenjake, pomešane z mlekom in moko. Podobna mešanica torej, kot bi pripravljali cesarski praženec, šmoren. Za ameriške palačinke na ponev polagamo žlice mase, ki se razleze v enakomerno majhne kroge. Nanje lahko razporedimo sveže sadje že med peko, denimo borovnice, in jih zatem popečemo še z druge strani. Morda najbolj klasični dodatek k ameriškim palačinkam je javorjev sirup ali pa zgolj košček masla, se pa lepo ujamejo tudi s sadnimi namazi oziroma marmeladami, tudi s čokolado in svežim sadjem, poleti denimo z že omenjenimi borovnicami, malinami in tudi osvežilno kiselkastimi robidami!