Zdrav želodec, zdravi mi. Preverite primere zdrave prehrane
Slabe prehranjevalne navade in stres so lahko eden od glavnih sprožilcev bolečin v želodcu. Z njimi se boste pogosteje srečali, če boste uživali hrano, bogato s slabimi maščobami (denimo ocvrti zrezki, francoska solata, hamburgerji ...) in sladkorjem. Še posebno v primeru prenajedanja. Vse še poslabšata alkohol in premalo sadja, zelenjave ter jedi iz polnozrnate moke na vsakodnevnem jedilniku.
Zgodnje odkrivanje bakterije Helicobacter pylori je ključnega pomena za zmanjšanje tveganja za nastanek raka na želodcu.
Za bolj zdrav želodec zato uživajte hrano, bogato z vlakninami, torej veliko sadja in zelenjave, izberite kruh iz polnozrnate moke. Na jedilniku naj bodo pogosteje tudi stročnice in oreščki. Pomembno je še, da pijete veliko tekočine, najbolj je priporočljiva voda, in ne sladkanih, gaziranih in alkoholnih pijač. Na tak način ne boste skrbeli le za zdravje želodca, ampak tudi za zdravje telesa na splošno.
Živčni gastritis
Za bolečine v želodcu je lahko kriva tudi zastrupitev s hrano ali vodo; pri pripravi jedi iz gob, morskih sadežev ali surovega mesa je treba biti zato zelo previden. Nekaterim lahko težave povzroča tudi močno začinjena hrana.
Na delovanje želodca lahko negativno vpliva tudi stres, v tem primeru govorimo o tako imenovanem razdražljivem želodcu.
Na delovanje želodca negativno vpliva tudi stres, v tem primeru govorimo o tako imenovanem razdražljivem želodcu. Nekateri mu pravijo tudi čustveni ali živčni gastritis. Ob stresu organizem namreč izdatno izloča želodčno kislino, in če stresa sproti ne blažimo, torej ne poskrbimo za sprostitev, zadosten počitek, spremembo jedilnika in gibanje na svežem zraku, čezmerna kislina napade zdravo želodčno sluznico; na steni lahko nastanejo ranice in razjedice, ki v redkih primerih celo krvavijo. Za omilitev tovrstnih težav bodo lahko dovolj nekatera zdravila, ki jih kupite v lekarni, če pa se stanje ne izboljšuje, je vsekakor treba obiskati zdravnika.
Za bolečine je morda kriva bakterija Helicobacter pylori. Zgodnje odkritje te je ključnega pomena za zmanjšanje tveganja za nastanek raka na želodcu in drugih s tem povezanih zdravstvenih težav. Klinični znaki delovanja bakterije so lahko razjede želodca ali dvanajstnika, bolečina v zgornjem delu trebuha po jedi (bolečina v žlički), tiščanje v zgornjem delu trebuha ali zgodnja sitost. Vse to lahko vodi v raka. To bolezen na želodcu navadno odkrijejo zelo pozno oziroma v napredovali fazi, kar zniža stopnjo preživetja.