Ali po burgerjih in picah v ospredje stopajo takosi?
V zadnjih letih so se po Sloveniji razširili prostori, kjer pečejo gurmanske burgerje, malo zatem so na prvi tir stopile še picerije, kjer se vse vrti okoli dolge fermentacije testa (največkrat pripravljenega z drožmi), tu pa so še skrbno izbrani nadevi. Zdaj se nam, po obisku nove ljubljanske takerije (prostora, kjer delajo takose) Unomas, zdi, da se začenja še nova generacija mehiških restavracij. Takih, ki svojo ponudbo povezujejo z avtentičnimi mehiškimi okusi. Ti trije okusi so se nam ob obisku nove takerije vtisnili v spomin.
Takosi iz koruzne zmesi
Vse se začne pri tortilji: večina tistih, ki jih najdemo v doslej znanih mehiških restavracijah pri nas, so narejene iz pšenične moke ali kvečjemu iz mešanice pšenične in koruzne. Tradicionalne mehiške pa so tiste, ki nastanejo iz nikstamalizirane koruze, torej koruze, ki jo v maso za tortilje spremenijo s posebnim postopkom.
»Ta poteka tako, da koruzna zrna kuhajo v apneni vodi. Povrhnjica koruze odstopi, hkrati pa se razvije značilen, malce kiselkast okus. Zrna gredo nato skozi mlin in nastane masa, ki jo spremenimo v tortilje in te v takose. Ti imajo drugačen okus kot tisti iz pšenične moke,« je pojasnil Klemen Ptičak, ki s Tilom Preterskim vodi novo takerijo Unomas, dinamični dvojec pa je že pred dobrim desetletjem ustanovil Hood Burger. Tako kot v Mehiki je posebna naprava za pripravo takosov zdaj tudi na Trgu Ajdovščina.
Kaj je to: al pastor
Al pastor v Mehiki velja za kralja takosov, pripravljajo ga na navpičnem žaru, imenovanem trompo, ki je zelo podoben vrtljivi pripravi za pečenje kebaba. »Tri različne smo morali kupiti, da smo našli pravega, pravilnega rezanja mesa z njega pa se še vedno učimo,« je o novosti, ki je v Sloveniji še nismo videli, povedal Klemen Ptičak. Al pastor v novi ljubljanski takeriji pripravijo z marinirano svinjino in postrežejo z ananasom in čebulo, tu pa je tudi koriander, nepogrešljivi spremljevalec priljubljene mehiške hrane.
Pijača horchata
Horchata, tudi orxata, je napitek, največkrat pripravljen iz rastlinskih sestavin, občasno pa različice te pijače vsebujejo tudi živalsko mleko. V novi ljubljanski takeriji jo pripravijo na rastlinski, torej riževi osnovi, ki ji dodajo cimet in kardamom. Lepo se poda predvsem k začinjenim jedem.
Gvakamole
Za 4 osebe:
2 zrela avokada
2 stroka česna
sok pol limete
sol
Lepo zrel avokado olupimo in pretlačimo z vilicami ali tlačilko za krompir. Dodamo limetin sok, nasekljan česen in sol. Premešamo, pokusimo in, če je treba, dosolimo ali dodamo še malo limetinega soka.