ZA SLADKOSNEDE

Francoska klasika, priljubljena tudi pri nas

Kako torto opera pripravi Karim Merdjadi, kako jo predrugači chef Uroš Gorjanc; v Parizu so decembra lani pripravili prav posebno različico.
Fotografija: Tudi Karim Merdjadi v svoji slaščičarni Atelier Karim pripravlja znamenito francosko sladico. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Tudi Karim Merdjadi v svoji slaščičarni Atelier Karim pripravlja znamenito francosko sladico. FOTO: Leon Vidic

Te dni smo znamenito francosko sladico, imenovano torta opera (v originalu gâteau opéra), zagledali v slaščičarski delavnici Karima Merdjadija, le malo zatem nam je naproti prišla v kranjski Gostilni Krištof. Še prej, konec lanskega leta, smo njeno prav posebno različico, ki je prek agencijskih fotografij odšla v svet, opazili v pariški restavraciji Café de la Paix, ki stoji nasproti Opére Garnier, po kateri je dobila ime. Pa smo se zazrli v zgodbo, ki pojasnjuje nastanek te priljubljene sladice; torta opera v spevno celoto združuje poudarke kavnih in čokoladnih not. 

Torta opera – ta je iz slaščičarske delavnice Atelier Karim. FOTO: Osebni Arhiv
Torta opera – ta je iz slaščičarske delavnice Atelier Karim. FOTO: Osebni Arhiv

Mandlji, kava, čokolada

Najprej ime: tortica naj bi po videzu spominjala na zgradbo omenjene pariške operne hiše, ki je bila v mogočnem italijanskem slogu zgrajena v 19. stoletju. Plasti zajemajo mandljev biskvit (po francosko jacond), namočen s kavnim sirupom, ter čokoladni ganaš in francosko masleno kremo z dodatkom kave, povrh je čokoladni preliv. Značilno je še nekaj, na vsaki rezini je s čokolado izpisana beseda opera. 

Sladico z imenom gâteau opéra naj bi začeli pripravljati že konec 19. stoletja, a je šele v drugi polovici minulega stoletja doživela razcvet. Dve različici sta, obe omenjata francoska slaščičarja: po eni naj bi sladico leta 1955 prvi pripravil Cyriaque Gavillon, po drugi pa naj bi jo leta 1960 izumil Gaston Lenôtre

Slaščičarji iz pariškega Café de la Paix so med decembrskimi prazniki pripravili posebno izvedbo slavne tortice. FOTO: Arhiv Caféja De La Paix
Slaščičarji iz pariškega Café de la Paix so med decembrskimi prazniki pripravili posebno izvedbo slavne tortice. FOTO: Arhiv Caféja De La Paix

Malo spremenjen recept

Kakor koli že, torto opera zdaj opažamo tudi pri nas. Kaj je skrivnost priprave, smo vprašali Karima Merdjadija, ki v svoji slaščičarni Atelier Karim vse bolj priljubljeno tortico pripravlja od lanskega poletja. »Skrivnost je, da se držimo preverjenega recepta. Mi smo ga malce spremenili, saj dodamo manj sladkorja,« pravi Merdjadi in dodaja še ta napotek: »Najpomembneje je, da je ne jemo hladne, temveč pustimo, da se prilagodi sobni temperaturi. Takrat je sočna in polnega okusa.« 

Nejc Štern in chef Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof FOTO: Špela Ankele
Nejc Štern in chef Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof FOTO: Špela Ankele

Malce drugačno različico slavne sladice pa smo te dni ujeli na obrobju Kranja, kjer jo je v Gostilni Krištof ustvaril chef Uroš Gorjanc ob pomoči mladega kuharja Nejca Šterna: »Navdih zanjo je argentinski chef Luciano Garcia, ki je večplastno torto pripravil tudi z arašidi, malinami oziroma pistacijami.« 

Ta je s pistacijo, pripravili so jo v kranjski Gostilni Krištof. FOTO: Špela Ankele
Ta je s pistacijo, pripravili so jo v kranjski Gostilni Krištof. FOTO: Špela Ankele

In še ena, res posebna izvedba torte opera, ki so jo med zadnjimi decembrskimi prazniki zasnovali v pariški kavarni Café de la Paix. Chef Laurent André je pripravil umetelno praznično torto, ki je bila videti kot čokoladna maketa poslopja Opére Garnier.  

Torta mame Milke FOTO: Sonja Ravbar
Torta mame Milke FOTO: Sonja Ravbar
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije