Drobnjakovi štrukeljci v juhi
Recept za jed, značilno za Poljansko dolino in njeno okolico, nam je že pred časom posredovala Milena Miklavčič, publicistka iz Žirov. In dodala še koristen nasvet: »Pripravimo običajno količino vlečenega testa (iz pol kilograma moke) in del testa porabimo za štruklje, preostanek pa spremenimo v jabolčni ali skutni zavitek in spečemo v pečici. Tako na en mah dobimo nasitno juho in sladico.« Med 14. januarjem in 9. februarjem na Dvorcu Visoko v Poljanski dolini pripravljajo mesec drobnjakovih štrukljev, ki se potegujejo za vpis na seznam Unescove nesnovne dediščine.
Sestavine
Za 4 osebe.
Testo
- 200 g moke
- 1 žlička olja
- topla voda (približno 1 dl)
- sol
Nadev
- 50 g masla
- šopek svežega drobnjaka (ali nekaj žlic posušenega)
In še
- 50 g masla, sol
Priprava
- Iz sestavin za testo pripravimo vlečeno testo ter ga pustimo kako uro počivati na sobni temperaturi.
- Potem ga na rahlo pomokanem prtiču razvaljamo in zatem še malo razvlečemo (podobno kot za štruklje ali zavitek).
- Premažemo z maslom, ki smo ga stopili na nizki temperaturi, in posujemo z nasekljanim drobnjakom – ta je lahko svež ali posušen.
- Zavijemo v tanjši štrukelj in ga razrežemo na dva centimetra dolge kose.
- V loncu zavremo dober liter vode. Krop solimo in vanj položimo približno 50 g masla, zatem previdno dodamo štrukeljce. Na malem ognju kuhamo približno 20 minut.
- Juho z drobnjakovimi štrukeljci, ki je zelo nasitna, postrežemo še toplo.
Priporočamo še: Testenine cacio e pepe (sir in poper): kultna jed iz samo treh sestavin (VIDEO)