10 živil, ki jih ne smemo jesti na prazen želodec
Jutranji obroki so ključni za začetek dneva. To je naša prva energija, ki jo dobi telo, zato moramo biti pozorni, kaj je dobro pojesti in kaj ne.
Navajamo 10 živil, ki se jih je najbolje izogibati na prazen želodec:
Citrusi
Citrusi (pomaranče, limone, grenivke): Kislost citrusov lahko draži želodec in povzroči zgago ali težave z želodčno kislino.
Hladne gazirane pijače
Ob uživanju na prazen želodec lahko poškodujejo sluznico in zmanjšajo prekrvitev želodca. To za pol dneva povzroči upočasnjeno prebavo in nelagodje v trebuhu.
Banane
Visoka vsebnost magnezija in kalija lahko povzroči neravnovesje elektrolitov v krvi, če jih zaužijemo na prazen želodec.
Začinjena hrana
Povišana raven želodčne kisline je tudi ena od posledic uživanja začinjene hrane na prazen želodec.
Kumare in druga zelena zelenjava
Surove kumare in druga zelena zelenjava so bogate z aminokislinami. Lahko povzročijo zgago in bolečine v zgornjem delu trebuha.
Paradižnik
Tanini in kislina v paradižniku lahko povečajo tveganje za nastanek razjed.
Hruške
Surove vlaknine iz hrušk lahko slabo vplivajo na želodec in povzročajo želodčno nelagodje, slabost in prebavne motnje.
Mlečni izdelki
Mlečne kisline, ki jih zaužijemo s temi izdelki, ubije klorovodikova kislina iz želodca. Zato ima uživanje mlečnih izdelkov na prazen želodec za naše telo zelo malo koristi.
Sladkarije
Uživanje sladkarij na tešče povzroči nenaden dvig ravni inzulina, kar lahko slabo vpliva na trebušno slinavko.
Listnato pecivo
Kvasovke, ki jih vsebuje testo, lahko močno dražijo želodec in povzročijo napenjanje.
Za boljše počutje je priporočljivo za zajtrk izbrati lahke in lahko prebavljive obroke, kot so ovsena kaša, topli napitki, polnozrnate žitarice ali sadje z nizko vsebnostjo kisline, kot so jabolka ali borovnice.