PREHRANA

5 odličnih jesenskih superživil za zdravje in odpornost

Predstavljamo živila, ki spadajo v kategorijo superhrane. Z njimi boste poskrbeli za odpornost in zdravje ter prihranili nekaj evrov.
Fotografija: Postrv s pomarančo in koromačem FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Postrv s pomarančo in koromačem FOTO: Špela Ankele

Sezonsko sadje dobimo ob vseh letnih časih. Pozno jeseni in pozimi sadje in zelenjava zorita in obenem ponujata veliko hranilnih snovi, ki so nujno potrebne za vzdrževanje zdravja, ko je virusnih obolenj največ in ko je naše telo najbolj izpostavljeno.

image_alt
Naš imunski sistem mora biti sit, drugače bomo zboleli

Repa

Veliko gomoljnic ali korenovk doseže vrhunec sezone prav pozno jeseni in pozimi. Mednje spada tudi repa. Repa je superhrana, za katero vemo, da vsebuje visoko koncentracijo vitaminov, mineralov in karotenov, ki so dobri za naše počutje in zdravje.

Vsebujejo vitamine C, E in K ter ogromno vlaknin. »Gomoljnice ali korenovke so po navadi zelo trde, zato jih je izziv skuhati in ob tem ne izgubiti preveč hranilnih snovi,« pravi Sara Haas iz ameriške akademije za nutricionistiko in dietetiko. Priporoča jih v obarah in juhah ali pa na hitro popečene na oljčnem olju.

Koromač

Koromač je superživilo, ki ga v trgovini po navadi samo ošvrknemo s pogledom in redko kupimo. Videti je kot nekakšen hibrid med mlado čebulo in zeleno, ima pa velike količine vitamina C, vlaknin in kalija.

Haasova za toplotno obdelavo predlaga hitro praženje narezanega koromača, ki ga lahko dodamo kot prilogo.

Brstični ohrovt

Brstični ohrovt je na zelenjavnih policah prisoten in dosegljiv vse leto, toda njegova sezona je konec jeseni in sredi zime, kar pomeni, da v zimskih mesecih stane manj in je zato ugoden nakup. Brstični ohrovt je odličen vir vitamina C in antioksidantov, ki jih potrebujemo za vzdrževanje zdravja in odpornosti.

Popecite ga na oljčnem olju, začinite in postrezite. Če se počutite bolj avanturistično, ga dodajte jabolkom, brusnicam in lešnikom.

image_alt
Kako preprečiti in kako zdraviti nateg mišice in vnetje pokostnice

Agrumi

O agrumih ni treba izgubljati besed, saj so na naših jedilnikih vse leto, a večina jih dozori pozno jeseni in pozimi v klimatskih razmerah, ki so za to vrsto sadja primerne, torej v toplih krajih. Pomaranče, mandarine in grenivke so pozimi precej bolj okusne kot poleti ali jeseni, v večini primerov pa so tudi cenejše.

Granatno jabolko

Vrhunec sezone za čudovito obarvan sadež je proti koncu jeseni in pozimi in predstavlja čudovit vir antioksidantov, betakarotena, kalija in vitamina C.

Semena granatnega jabolka lahko dodate h kosmičem za zajtrk ali pa si naredite svežo solato, ki jo prelijete z jogurtom in oplemenitite z zvezdo tega odstavka.

Z njim lahko ustvarimo tudi krasne omake, ki se najbolj priležejo k svinjini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije